Den blå livsstilen

Vad utmärker de människor som lever i de blå zonerna och vilka gemensamma egenskaper har de i livsstilen som bidrar till deras livslängd?

I Dan Buettners bok finns en förteckning över nio enkla lärdomar som täcker människornas livsstil i de blåa zonerna:

  • Måttlig, regelbunden fysisk aktivitet
  • Syfte i livet
  • Stressreducering
  • Måttligt kaloriintag
  • Växtbaserad kost
  • Måttligt alkoholintag, speciellt vin
  • Engagemang i andlighet eller religion
  • Engagemang i familjelivet
  • Engagemang i samhällslivet

Lyssna till hans Tedtalk.

Läs mer fördjupat vad det innebär!

1. Naturlig rörelse

Världens långlivade människor lyfter inte järn, springer maraton eller går på gym. Istället lever de i miljöer som ständigt stimulerar dem att röra sig utan att tänka på det. De odlar i trädgårdar och har inte mekaniska bekvämligheter för hus- och trädgårdsarbete.

2. Syfte

Okinawans kallar det ”Ikigai” och nicoyanerna kallar det ”plan de vida”, för båda betyder det ”varför jag vaknar på morgonen.” Att känna till din känsla av syfte är värt upp till sju års extra livslängd.

3. Down shift /stressa ner

Även människor i de blå zonerna upplever stress. Stress leder till kronisk inflammation, förknippad med varje större åldersrelaterad sjukdom. Vad världens långlivade människor har som vi inte har är rutiner för att minska stressen. Okinawans tar några ögonblick varje dag för att minnas sina förfäder, adventister ber, ikarierna tar en tupplur och sardinerna gör happy hour.

4. 80% regeln

“Hara hachi bu” – Okinawan, 2500 år gammal konfuciansk mantra, sägs innan måltider och påminner dem om att sluta äta när magen är 80 procent full. Klyftan på 20% mellan att inte vara hungrig och känna sig mätt kan vara skillnaden mellan att gå ner i vikt eller gå upp. Människor i de blå zonerna äter sin minsta måltid på sen eftermiddag eller tidig kväll och sedan äter de inte mer resten av dagen.

5. Växt baserad kost

Bönor, inklusive fava, svart, soja och linser, är hörnstenen i de flesta hundraåringars dieter. Kött – mestadels fläsk – äts i genomsnitt bara fem gånger per månad. Serveringsstorlekar är 85-115 g. Ungefär storleken på ett kortlek.

6. Lagom med alkohol

Människor i alla blå zoner (utom adventister) dricker alkohol måttligt och regelbundet. De som har en moderat vinkonsumtion lever längre än de som inte dricker. Tricket är att dricka 1-2 glas per dag (helst sardinska Cannonau-vinet), med vänner och / eller med mat. Och nej, du kan inte spara hela veckan och ha 14 drinkar på lördagen.

7. Andlighet/religion

Alla utom fem av de 263 hundraåringarna som vi intervjuade tillhörde en viss trosbaserad gemenskap. Tillhörigheten verkar inte ha någon betydelse. Forskning visar att ett deltagande i trobaserade tjänster fyra gånger per månad ger 4-14 års ökad livslängd.

8. Familjen först

Framgångsrika hundraåringar i de blå zonerna sätter sina familjer först. Detta innebär att ha åldrande föräldrar och morföräldrar i närheten eller i hemmet (Det sänker sjukdom och dödligheten hos barn i hemmet också.) De lever med en livspartnever (det kan ge upp till 3 års livslängd) och investerar i sina barn med tid och kärlek (Det ökar sannolikheten att de tar hand om dig när tiden kommer).

9. Tillhörighet

De människor som lever längst i världen valde – eller föddes in i – sociala kretsar som stödde hälsosamt beteende, Okinawans skapade ”moais” – grupper av fem vänner som åtog sig att stötta varandra för livet. Forskning från Framingham-studierna visar att rökning, fetma, lycka och till och med ensamhet är smittsam. Så de sociala nätverken för långlivade människor har väl utformat deras hälsosamma beteenden.

För att bli 100 år måste du ha vunnit det genetiska lotteriet. Men de flesta av oss har kapacitet att leva långt över 90 år, i stort sett utan kronisk sjukdom. Som adventisterna visar, kan den genomsnittliga människans livslängd öka med 10-12 år genom att anta en Blue Zones-livsstil.